2014. január 6., hétfő

Beatles 50 éves jubileum - A Hard Day's Night (2014, The Bits, A Hard Day's Night Live)


1964, The Beatles, A Hard Day's Night

1964-ben jelent meg a Beatles A Hard Day's Night című nagylemeze, melyen - az ezt megelőző Please Please me és With The Beatles albumokkal ellentétben - kizárólag Lennon-McCartney szerzemények hallhatók.
Az album címe Ringo véletlen alkotása, amely az azonos című film forgatása közben keletkezett. Ringo egy fárasztó forgatási nap végén, kifelé jövet a stúdióból megjegyezte: "Ez egy nehéz nap volt" ("It's been a hard day"), de mire kiért az utcára, és látta, hogy sötét van, korrigált: "Ez egy nehéz nap éjszakája volt" ("It's been a hard day's night"). John Lennon hazafelé menet említette ezt a Ringosan előadott elszólást (ahogy ő fogalmazott: Ringo-izmust) Richard Lester filmrendezőnek, aki kapva kapott rajta és így keresztelte el a filmet, majd természetesen a nagylemez is ezt a címet kapta.
A lemez számos kuturális területen meghatározó volt. Zenei előadás szempontjából újkeletűen hatott George Harrison gitárjátéka legendás 12 húros Rickenbacker 360/12 típusú hangszerén, amely többek között a folk énekeseket inspirálta és nagyban hozzájárult az 1965-ös folk-rock robbanáshoz. Nem mehetünk el amellett sem, hogy a Beatles ekkor nyitott utat a brit zenének Amerika felé. Az addig Beatlemania néven ismert fogalom - kitaposva az utat például a Rolling Stones-nak, a Kinks-nek, a The Who-nak és az Animals-nak - később az úgy nevezett "brit invázióban" teljesedett ki és ihletett olyan amerikai zenekarokat, mint például a Lovin' Spoonful. Az A Hard Day's Night című film az audiovizuális kultúrát és a televíziózást is új mederbe terelte, amelynek hatására a zenekarok "pop promo" néven kezdtek készíteni olyan zenei videokat, amelyeket a mai napig videoklipként ismerünk.
Az albumot a brit Q magazine "Minden idők 100 legjobb brit albuma" listáján az 5. helyre, 2012-ben pedig a Rolling Stone Magazine 307. helyre sorolta "Minden idők 500 legjobb albuma" listáján.

2014, The Bits, A Hard Day's Night Live

A Beatles 50 éve adta ki ezt az albumot, a négy budapesti zenész alkotta magyar Beatles emlékzenekar pedig ennek tiszteletére színpadra viszi élőben, eredeti hangszerelésben a lemez teljes anyagát úgy, ahogy az elejétől a végéig szól a lemezjátszón.
A The Bits tagjai most is arra törekszenek, hogy a korhű hangszeres hangzás mellett az eredeti vokálok is megszólaljanak, ötvözve a legendát az élő zene varázsával, így teljessé téve a Beatles hatást, 2014-es Bits tolmácsolásban. A budapesti koncertek mellett 2014-ben a Bits a vidéki koncertállomásokon is előadja majd az A Hard Day's Night lemezt.

The Beatles: A Hard Day's Night Performed by The Bits.

For the 50th Anniversary of the release of A Hard Day's Night LP The Bits created their stage performance titled A Hard Day's Night LIVE. The show includes the entire A Hard Day's Night LP (each and every song) and a bit more from the recording session. More info at http://thebits.hu

Nincsenek megjegyzések: