2012. december 22., szombat

Költészet költözik az iPhone-okra! - Harcsa Veronika: Lámpafény

Jött egy sajtóközlemény:
"Tavaly májusban jelent meg a Harcsa Veronika Quartet negyedik, Lámpafénycímű lemeze, amelyen XX. századi magyar költők verseit dolgozták föl. Ennek a lemeznek a teljes hanganyaga meghallgatható az alkalmazásban, miközben a versek szövegét böngészhetjük, és a kalligráfiákban gyönyörködhetünk. A versfeldolgozásokból szerkesztett Lámpafény estet a Művészetek Palotájában, a Bárka Színházban, az Urániában és a Nemzeti Színházban is bemutatta már a zenekar. Ennek az estnek a teljes anyagát tartalmazza az alkalmazás.
Narr Vanessa Lenka grafikusművész a Moholy-Nagy Művészeti Egyetem (MOME) diplomamunkájához készítette el a Lámpafény alkalmazás első verzióját, később ezt fejlesztette tovább egy, a Lámpafény est teljes anyagát bemutató szövegkönyvvé. Az alkalmazást lapozgatva a versdalokat halljuk, miközben megjelennek a versek szövegei és Narr Vanessa kézzel rajzolt kalligráfiái. A versdalok közt a költőkhöz kapcsolódó prózai szövegeket hallunkKulka János előadásában, éppen úgy, mint a zenekar Lámpafény estjein.
A projekt a 20. századi magyar kultúra kiemelkedő alakjait hozza közelebb a 21. század technikájának segítségével. A jelenleg Düsseldorfban lakó grafikusművész és a Brüsszelben élő énekesnő ugyanis az ősz folyamán interneten küldözgette egymásnak az alkalmazás legfrissebb változatait, hogy a decemberi budapesti bemutatóra minden elkészüljön.
- Szerettem volna másokkal is megosztani a Lámpafény koncerten szerzett nagyszerű élményt. Visszahozni a fontos pillanatokat és elmélyedni a szövegekben, illetve a zenében. Mindezt mai eszközökkel, interaktívan - nyilatkozta Narr Vanessa Lenka grafikus.

Az app-ba bekerült egy bonus track, a Lámpafény lemezen nem szereplő, ám a koncertek fontos pillanatát képező dal, Jackie Orszáczky Tiszta szívvelfeldolgozása. Az alkalmazás ingyenesen elérhető, ez a Harcsa Veronika Quartet karácsonyi ajándéka a rajongóknak. Az alkalmazás december 21-étől letölthető az AppStore-ból."


Az ilyen kezdeményezéseknek nagyon örülünk. Már ott csücsül az iPhon-on, iPad-en, hallgatjuk, nézzük, élvezzük. Elegáns dizájn, mozgó kalligráfiák, részben interaktív zenehallgatás: követheted a versek szövegét, és Kulka János értő narrációja életről, irodalomról irodalomból vett idézetekkel. Karácsonykor időt fogunk rá szakítani, hogy végigélvezzük. A CD-t nagyon szeretjük, most nézzük meg, mit mondanak róla mások:

"Harcsa Veronika Quartet negyedik albumát hallgatom napok óta, aLámpafényt. A főleg nyugatos költők alkotásait feldolgozó verslemezzel viszonylag nehéz hallgatói oldalról párbeszédbe kerülni, legalábbis akkor, ha az embernek se a jazz, se a költészet nem jóbarátja. Legalábbis néhány hallgatás után. Aztán, a befektetett időnek és energiának hála a versek kinyílnak, a zene többé-kevésbé érthetővé válik, és ettől kezdve egy igényes és tök jó lemezzel leszünk gazdagabbak. ..."
(http://grundaktiv.hu)

"Nagyon jó album. Az, hogy a dalok szövegeit a magyar költészet nagy alakjainak versei szolgáltatják, egészen egyszerivé és egyedülvalóvá teszi. Ez a vállalkozás első hallásra szinte a kör négyszögesítésének tűnik: József Attilát, Kassákot (!), és a többieket a jazz nyelvén megszólaltatni.  Ilyenre Harcsa Veronika előtt még senki sem vállalkozott, ami nem véletlen. Ehhez a magyar költészet iránti olyan affinitásra volt szükség, ami neki – mint a lemez bizonyítja - rendelkezésére állt. Úgy zeneszerzőként, mint előadóként és hangszerelőként méltóan helytállt, mely utóbbi feladatban az együttes többi tagjai is részt vállaltak. És mindehhez szükség volt egy ilyen együttesre is. Blaho Attila zongorán és billentyűs hangszereken, Gyémánt Bálint gitáron, Oláh Zoltán nagybőgőn, Majtényi Bálint dobon, Subicz Gábor (egy szám erejéig) trombitán játszott. Egyénileg senkit nem tudok külön kiemelni közülük, annyira – szinte grammra kimérhetően – azonos magas színvonalon játszottak. Ami a darabokat illeti, azok mind bonyolult szövetű, nem szokványos alkotások, sajátos dallamvilággal. (Az elmúlt napokban kénytelen voltam kedvezőtlenül írni egy zeneszerzői teljesítményről, itt most pontosan az ellenkezőjét kell tennem!) A kompozíciókat hallgatva hiába várjuk, hogy a szokványos AA-B-A szerkezetű dalok fognak megszólalni, ahol a kitaposott akkordmeneteket némi rutinnal már előre meg lehet érezni. Persze a versek nem is lettek volna beszoríthatók ebbe a skatulyába. A „Lámpafény” darabjai a nem dalszövegnek szánt versekhez, azok egymástól nagyon is különböző struktúrájához és mondanivalójához igazodnak, bár az „igazodás” talán nem is helyes kifejezés, mert a végeredmény a zene és vers olyan egységét adja, amiből alig érezni, hogy azok nem egyidejűleg jöttek létre. Bár ez nem egy irodalomkritikai rovat, mégis hadd valljam meg, hogy az általam legeslegnagyobb költőnknek tartott József Attila „Műterem” című versének megzenésítése volt rám a legnagyobb hatással. A szuggesztív, monoton dobszó fölött ívelő magányos trombitahang indítja a darabot, amihez később társulnak a többiek, - többek között egy ízig-vérig modern zongora szólóval - végül a trombita spirálszerűen emelkedő crescendo-jával jutva el a csúcsra. Hasonlóan nagyszerű volt Karinthy Frigyes „Együgyü mese” című verse, ami a hangszerelés stílusában igazi meglepetéssel szolgált: az orgona bevetése a hozzákapcsolódó gitárral tagadhatatlanul „soul” ízt adott a darabnak. Nagyon emlékezetes volt számomra „A szomj” is, ami Nemes Nagy Ágnes verséhez íródott. Blaho Attila jóízű zongorajátéka és az ének alatt megszólaló nagyívű zenekari motívum az album fénypontjaihoz számítanak. Harcsa Veronika a szerző jól ismeri Harcsa Veronikát az előadót, ezért nála jobban nyilván senki nem tudta volna ennyire testére szabni a ruhát. Elmondhatom, hogy ez a ruha nagyon jól áll neki."
(http://www.jazzma.hu)





Nincsenek megjegyzések: