2023. május 18., csütörtök

Lélekkel, szenvedélyesen - Beszélgetés Szamosi Szabolccsal, a Filharmónia Magyarország ügyvezető igazgatójával

 

Szamosi Szabolccsal, a Filharmónia Magyarország ügyvezető igazgatójával beszélgettünk a Con Spirito Egyházzenei Fesztiválról


Lumnicernővérek: Kérem, mondjon néhány szót a Fesztiválról!


Szamosi Szabolcs: Fontos tudni az Egyházzenei Fesztiválról, hogy a pécsi Bazilikából indult el több mint egy évtizeddel ezelőtt. 2013-ban vált újra országossá a Filharmónia és ekkor újítottuk meg az Egyházzenei Fesztivált és ekkor született az elnevezése is a Con Spirito, ami egyben jelzi a Pünkösdhöz való kapcsolatot és a zenei műszót, melynek jelentése: lélekkel, szenvedélyesen előadva. Ennek a két dolognak a kapcsolatát is szeretné kifejezni a cím, hogy nem csak azokat várjuk akik egyébként is járnak istentiszteletre, hanem azokat is , akik egyszerűen "csak" érdeklődnek a klasszikus zene iránt, vagy azokat is, akik elcsendesedési lehetőséget keresnek.

    

Az idei esztendőben a fesztiválunk fókuszában a népzene áll. Nagy örömünkre szolgál, hogy a Pápa látogatás után több programban is bemutatjuk a Szentatya szülőföldjének zenéjét: két mise hangzik el öt helyszínen: Palmeri Misatango-ja és Ramirez Misa Criolla-ja, ami mindkettő argentín és népzenei alapú mise. Az utóbbi Pécshez legközelebb Kaposváron, május 21.-én vasárnap 10 órakor a Szent Margit templomban a Nemzeti Énekkar, Kéméndi Tamás harmonikaművész és az Anima Musicae kamarazenekar előadásában.


Tehát népzenei fókusza van az idei fesztiválnak és a népek zenéje mellett hangsúlyos a magyar népzene is. A pécsi koncert sem lesz kivétel, ami 24.-én este fél nyolckor lesz a Bazilikában. Itt Szokolay Dongó Balázs kiváló népzenész szakrális és népi motívumokból építkező Fohász című új művét mutatja be Szokolay Dongó Balázs, Bársony Péter, Bodrogi Éva és Szokolay Ádám. Közreműködik még Horváth Márton Levente orgonaművész, akinek egy saját darabja is megszólal majd. Ez a koncert az Angszter bérletnek is része. 


Már hagyomány, hogy a fesztiválhoz kapcsolódó vasárnapon az ünnepi szentmise is része a fesztiválnak, ahol a Bazilika Mozart kórusa és zenekara lesz a közreműködő Lukács Elek vezényletével. A kapcsolat a fesztiválhoz Kovács Szilárd orgonaművész, a Bazilika zenei vezetője lesz, akinek elhangoznak a pünkösdhöz kapcsolódó népének feldolgozásai.


Lumnicernővérek: Úgy tudom, máshol is meg fog szólalni az orgona népzenével, népénekkel együtt. Már Kodály is említi a szakrális és népzene egymásra hatását.


Szamosi Szabolcs: Igen, ezt is Pécsről indítottuk el tudomásom szerint Sebestyén Mártával. A népzene és orgona közös útjait bemutató koncertet valósítottunk meg és azóta örömmel látom, hogy egyre több ilyen van. Így lesz ez a Szokolay Dongó Balázs féle koncerten is és akkor is, amikor a skandináv népzenét mutatjuk be, ahol a tradicionális svéd népi hangszer, a nyckelharpa is fontos szerepet kap az orgona mellett.

A svéd duó egyik koncertjén Sebestyény Márta is fellép.


Lumnicernővérek: A  nyckelharpa nálunk többnyire ismeretlen hangszer. Mit kell tudnunk róla?


Szamosi Szabolcs: A nyckelharpa nem egy különleges anyagból készült hárfa, hanem vonós hangszer, a hegedűhöz hasonlóan vonóval szólaltatják meg, de az intonáció billentyűkkel történik.


Lumnicernővérek: Tehát mint a tekerőlantnál. 


Szamosi Szabolcs: Hasonlóan.


Lumnicernővérek: Többször elhangzott beszélgetésünkben a népének és a népzene kifejezés. Mi a különbség a kettő között?


Szamosi Szabolcs: Sokan nem tudják, hogy amikor a liturgiákban, szentmiséken énekel a nép, akkor a népének nagyon gyakran népzenei ihletésű. Nem szabad párhuzamot vonni, az etimológiai hasonlóság ellenére nem ugyanaz, teljesen mást tükröz az egyik helyen a "nép" mint a másik helyen. A népének általában népies műzene, népzenei gyökerekkel. Ezt igyekszik ez a fesztivál bemutatni és megismertetni az emberekkel. Biztatok mindenkit arra, hogy vegyen ezen részt, hallgasson bele. Akár azokat is, akik a táncházakból ismerik a népzenét. Biztos vagyok benne, hogy megtalálják az "aha" élményt: ez ugyanaz amit ismerek, csak másképp van felöltöztetve.


Lumnicernővérek: Még egy különleges dolog szerepel a fesztiválon: gregorián és népzene.


Szamosi Szabolcs: Az egy kicsit bonyolultabb, most nem kezdenék bele. Lesz olyan koncertünk is, ahol a gregoriánt húzzuk össze a népzenével három városban is Észak-Magyarországon. A Schola Gregoriana Bratislavensis koncertjein Berecz András lesz a közreműködőjük, aki népzenész-mesemondó.


Lumnicernővérek: Köszönöm a beszélgetést.


A koncertek időpontjairól és helyszíneiről a Filharmónia Magyarország oldalán lehet tájékozódni: https://filharmonia.hu/fesztivalok/egyhazzenei-fesztival


(Simara László)





Nincsenek megjegyzések: