2023. március 28., kedd

Két titok és két kérés - Ördögkatlan '23

 

"Kedves Barátaink!

Amit az alábbiakban olvashatsz, mások még nem tudják… Egyszer majd persze mindenkinek kiderül minden 😊
  1. Írj dalszöveget!
„És lesz egy Iskola utcai albérlet 1970-ből, ahol… De ezt legközelebb meséljük el.” Legutóbbi hírlevelünkből idéztük ezeket a mondatokat, és ha már ígértük, most elmeséljük.

Történt egyszer, Bereményi Géza szerint 1970 decemberében, Cseh Tamás szerint 1971 januárjában, hogy ez a két fiatalember véletlenül találkozott az éjszakában, majd másnap, a megbeszéltek szerint Géza csengetett Tamás albérletében (Iskola utca 35.), aztán… És innen Géza emlékezetébe kapaszkodunk: „Két stokedlin ültünk, nem úgy, ahogyan te emlékszel, az ágyon, nem, két stokedlin ültünk, és úgy írtuk az első dalt. Egy nyitott férfi esernyő volt a csupasz villanykörtén, ez volt a lámpaernyő, ennek fényénél ültünk. Kérdeztem, van-e A/4-es papírod, kölcsönkértem tőled egy tollat, te mutattál két dallamot, én kiválasztottam az egyiket, egy franciás dallamot, és arra írtam az Ócska cipőt…”

Így született meg később sokszáz dal. Tamás dallamot mutatott, Géza egy A/4-es lapra szöveget írt. Az évtizedek során számos dallam „úgy” maradt, megíratlanul. Ezek némelyike a Cseh Tamás Archívum gyűjteményében lévő magnókazettákon megtalálható. Ha Nagyharsányban belépsz majd a Cseh Tamás Szobába, csak kérsz egy dallamot, a kazettáról Tamás eldúdolja neked, ahányszor csak akarod, és akárcsak Bereményi Géza tette évtizedeken át, írhatsz dalszöveget Tamásnak. Hogy aztán az Iskola utcai albérletre hajazó szobában az ágyra vagy a stokedlire ülsz-e, azt rád bízzuk.
  1. Írók-költők a Vylyan Teraszon
Ez immár másfél évtizede így van a Vylyanon. Legjobb íróinkkal-költőinkkel hallgathatsz beszélgetéseket, felolvasásokat, dedikálhatod a köteteidet, és természetesen te magad is beszélgethetsz velük, hiszen ők is pont olyanok, mint te magad. Egyszerű, kíváncsi emberek.

Íme a tervezett program:
  • Augusztus 2. 14.00     Bódis Kriszta (Európa) 
  • Augusztus 2. 16.30     Tóth Krisztina (Magvető)
  • Augusztus 3. 14.00     Nádasdy Ádám (Magvető)
  • Augusztus 3. 16.30     Dragomán György (Magvető)
  • Augusztus 4. 14.00     Csuja Imre (Corvina)
  • Augusztus 4. 16.30     Krusovszky Dénes (Magvető)
  • Augusztus 5- 14.00    Háy János (Európa)
  • Augusztus 5. 16.30     Boldizsár Ildikó (Magvető)
 
És a színpadon a szerző, Visky András részvételével bemutatjuk 2022 egyik
szenzációját, a Kilakoltatás (Jelenkor) című kötetet is.
 
Várunk szeretettel,
a katlancsapat
Váltsd meg a jegyed mihamarabb itt!
Az Ördögkatlan szerény anyagi háttérrel rendelkezik e pillanatban. Körülöttünk oly sok a nehézség, hogy magunk is tudjuk: vannak fontosabb megoldanivalók. De ha valaki úgy érzi, segíteni akar, arra kérjük, ne feledkezzen meg rólunk, amikor felajánlja adója 1 százalékát.
Idén minden eddiginél nagyobb szükség van a támogatásotokra. Ha az előre megváltott bérletnél többet szeretnél tenni, tudsz bennünket támogatni is. Nézz körül a lehetőségek között!

Támogatói opciók itt >> "

Nincsenek megjegyzések: