2022. május 31., kedd

titkok, katlanszövegek, vetítések…

 

"Kedves Barátunk!

 
titkok, katlanszövegek, vetítések…
 
A hírlevelek írója mostantól bajban van, hiszen a programok napról-napra zúdulnak a honlapra-facebookra, nem olyan könnyű már „titkos előzetes” információkkal szolgálni.
 
Na, azért nem olyan nagy a baj, tudunk előhúzni a kalapból egy-két meglepetést. Tudjatok róla, hogy a telex.hu-n hamarosan sorra megjelennek nagyszerű írások az Ördögkatlan apropóján. A 15. jubileumi év alkalmából felkértük néhány íróbarátunkat, hogy válasszon egy fotót és egy emléket az elmúlt másfél évtizedből – aztán írjon nekünk. Gyönyörű szövegek születtek, meglátjátok! Háy János az első Katlant idézi meg, amikor a megnyitón a ránk zúduló vihar elől a nagyharsányi tornaterembe menekülve a már nagybeteg Cseh Tamással beszélgetett; Parti Nagy Lajos a kapolcsi óvodától indul, hogy átöleljen három évtizedet; Kemény Zsófinak egy francia utcaszínházról, pontosabban a szereplők bőröndbe zárt fejéről saját generációja jutott eszébe; Grecsó Krisztiánnak, Kollár-Klemencz Lacinak, Nyári Krisztiánnak, Szabó T. Annának… na, mindent azért a hírlevélben sem írunk meg. Meghagyjuk a titkokat azoknak, akik majd meglelik ezeket a szövegeket a telex.hu-n.
 
A „titkosításban” segített nekünk a televízió is, mely nem közvetítette, de még csak nem is rögzítette a Nemzeti Színházban 2021. szeptemberében megrendezett Törőcsik Mari Emlékestet (mely erősen kötődik Katlanhoz, hiszen az est rendezője Bérczes László, közvetlen munkatársa pedig Göttinger Pál volt – mindkettejüknek van némi köze az Ördögkatlanhoz). Két kicsi kamera azért megőrizte az örökkévalóságnak ezt a kivételes estét. Kivételes, mert mondjon valaki egyetlen másik olyan helyzetet, amikor egy színpadra lép, közös műsorban Alföldi Róbert, Vidnyánszky Attila, Jordán Tamás, Trill Zsolt, Básti Juli, Szűcs Nelli, Dés László, Blaskó Péter… Sorolhatjuk. Nagyszerű művészek tisztelték meg egymást, a közönséget és mindenekelőtt Törőcsik Marit, és született egy egyszeri esemény – aminek tanúi lehetnek mindazok, akik augusztus 6-án este a Narancsligetben megnézik azt a filmváltozatot, amit Bérczes László és Ujvári Csaba varázsolt. Két kamerával, na meg egy kis fantáziával és munkával.
Ha már vetítés: sokan emlékezhetünk az „Eldorádó” híres jelenetére, amikor a halálból hozzák vissza a torokgyíkban szenvedő kisfiút, aki maga a szerző-rendező: Bereményi Géza. A kisfiú, Tóth Barnabás felnőtt, és filmeket, nem is akármilyeneket rendez (Susotázs, Akik maradtak) rendez. Ő találkozik Gézával a „Bereményi kalapja” című nagyszerű új filmben (rendező: Papp Gábor Zsigmond), hogy jobban megismerjük a Bereményi-legendáriumot. Ez a vetítés is a Narancsligetben lesz augusztus 5-én.
 
„Shakespeare37”, ez a címe annak a filmnek, amiben Shakespeare összes művét dolgozzák fel kortárs magyar szerzők. Van, hogy új átirat születik, van, hogy egy fő motívumot ragad ki az író, van, hogy egy jelenetet. A 20-30 perces etűdökben a hazai színházi szakma legjobbjai szerepelnek (Csuja Imre, Kováts Adél, Kocsis Pál, Fullajtár Andrea…). Izgalmas a képi megvalósítás is, egyetlen snittben dolgozzák fel az egész anyagot. A már elkészült 22 etűdöt folyamatosan vetítjük a beremendi Kovácsműhelyben.
Minden vetítést nem sorolunk, újra lesz Malter Vándor Filmfesztivál, a telex.hudokumentumfilmeket hoz, Bérczes Tibor menekült-kérdést boncolgató beszélgetésein találkozhatunk „Az állampolgár” című film főhősével, Dr. Cace-Baly Marceloval
 
Persze minden titok fényre derül, főleg, ha találkozunk augusztus elején.
Addig is ölel benneteket,

a katlancsapat"Hola

Nincsenek megjegyzések: