2022. március 23., szerda

Ördögkatlan: a szeretet és a béke közössége.

"Túl vagyunk március idusán, jön hát a tavasz, s vele jönniük kell az infóknak is, hiszen egyre konkrétabban alakul már a program is. Ebben a levélben elsősorban az irodalomról szólunk majd – de előtte két személyes dolog:

  1. Március 15-én nagyon jó érzés volt olvasni, hogy az augusztus 5-én Villánykövesden fellépő Romengo gyönyörű énekesnője, „ékszere”, ahogy valamelyik hírlevelünkben fogalmaztunk, Lakatos Mónika Kossuth-díjat kapott. Szoktuk mondani, az egy négyzetméterre eső Kossuth-díjasok száma a Katlanban a legnagyobb, ez a sajátos „népsűrűség” növekszik majd vele – és szinte állandó fellépőnkkel, a magyar jazz ikonjával, Dresch Misivel is, aki szintén átvehette a megérdemelt díjat. Gratulálunk nekik!
  2. Márciusban meglátogattuk a Lengyel Csaba által vezetett Játéknap Kft. műhelyét. Tavaly ők építették meg Nagyharsány központjában a „Maszkperselyt” (igen, most mindenkiben felmerül a kérdés: vajon ezen a nyáron felavathatjuk-e majd az immár „velünk élő” vírus-emlékművet?), és ők építették meg a nagyharsányi gyerekek által azóta is szorgalmasan koptatott csúszdát. Csabával beszélgetve azzal a csodával találkoztunk, ami egyszer talán (egy másik időben, másik világban) természetes lesz: a pompás játszótereket építő kicsi műhely nem arra figyel, hogyan lehetne még többet és még többet… - hanem hogyan lehetne önmaguk góliáttá pumpálása helyett másokat segíteni. Nekik magától értetődő, hogy továbbfejlesztik a nagyharsányi játszóteret – és el sem hittük: támogatják az Ördögkatlant is. Mégpedig „csak úgy”. A „mit kértek cserébe?” kérdésre értetlenül bámultak ránk. Aztán visszakérdeztek: „Szeretik a gyerekek a játszóteret?” Bólintottunk. „Támogatásra szorul az Ördögkatlan?” Bólintottunk. Miután elköszöntünk, döbbenten állapítottuk meg: ilyen nincs. És van: ők a Játéknap Kft. Végülis minden rendben: ők sem normálisak.
2022-ben az egyik díszvendég a Líra Könyv lesz. Számos jelentős kiadót fog össze a Líra a Corvinától a Magvetőig, az Athenaeumtól a Manó Könyvekig. Csinálunk majd egy chillezős olvasósarkot is, ahol többszáz könyv közül válogathatnak, akik ejtőzésként „csak” olvasgatni szeretnének – a könyveket nem kell megvenni, de akár el is lehet majd vinni, ha nem sikerül befejezni egyik-másik nagyregényt. 

De jöjjenek a nevek! Azok az írók, akikkel bizonyosan találkozhattok majd a Vylyan Teraszon: 

Grecsó Krisztián / Vámos Miklós / Parti Nagy Lajos / Szabó T. Anna / Závada Pál / Kollár-Klemencz László / Erdős Virág…

Mára ennyit.

A levél írásakor háború van és választási acsarkodás. 
Legyetek jók, és tiszteljétek a másik embert.

Ölel benneteket,
a katlancsapat"

 

Hola

Nincsenek megjegyzések: