2022. február 1., kedd

SZÍNIKRITIKUS-KÉPZÉST INDÍT A SZÍNHÁZ FOLYÓIRAT

"A Színház folyóirat szerkesztősége komplex tánc- és színikritikusi mentorprogramot hirdet, amivel aktívan szeretne hozzájárulni a színházról, táncról és a kortárs előadó-művészetekről gondolkodni és írni vágyó fiatalok tehetséggondozásához. A program szakmai együttműködő partnerei a Játéktér és a Revizor - a kritikai portál.

A lapszerkesztés során folyamatosan találkozunk tehetséges szerzőkkel, akiknek írásait még korainak tartjuk publikálni, de fejlődésükhöz a magunk eszközeivel szeretnénk hozzájárulni. 2017-ben ezért indítottuk el első mentorprogramunkat, amelynek résztvevői közül ma már többen rendszeresen publikálnak neves lapokban, online szakmai felületeken. Idén márciusban induló második – kibővített – programunkkal részben kapcsolódni szeretnénk az egykori nagy sikerű „kritikuskeltető”, a Hajónapló Műhely szellemi örökségéhez is.
A program három részből áll, és két – egy tavaszi és egy őszi – szemesztert (2 x 3 hónap) ölel fel.
(1) Mentoráltjaink egyrészt heti rendszerességgel vesznek részt mesterkurzusokon – szemináriumi jelleggel –, ahol a kritikusszakma kiválóságai mellett színészek, rendezők, drámaírók, tervezők is beszélgetnek a résztvevőkkel a kritikaírás fortélyairól, illetve a színházcsinálás belső folyamatairól, gyakorlatáról és kihívásairól. (2) Ugyancsak heti rendszerességgel szabadegyetemi jellegű előadásokat hallgatnak a (kortárs) színház és tánc befogadásához kapcsolódó legfontosabb témákban. (A szabadegyetemi előadásokra és mesterkurzusokra szombatonként délelőtt és délután, Budapesten kerül sor, így azok a nem fővárosi, határon túli jelentkezők számára is könnyebben látogathatóak!) (3) A program harmadik tartóoszlopa: a személyes mentorálás. Minden, a képzésre felvételt nyert jelentkező saját mentort kap egy tapasztalt, gyakorló kritikus személyében, aki rendszeres szakmai konzultációval segíti a pályázó színikritikusi/tánckritikusi munkáját. A mentorálási folyamatba beletartozik a közös előadásnézés, a látottak megbeszélése, szakmai szempontú feldolgozása, az egyes előadásokról született próbaírások kielemzése, valamint a folyamatos szakmai kapcsolattartás.
A programban résztvevő kritikus-mentorok: Boros Kinga, Csáki Judit, Fuchs Lívia (tánc), Gabnai Katalin, Herczog Noémi, Jászay Tamás, Karsai György, Králl Csaba (tánc), Molnár Zsófia, Stuber Andrea, Turbuly Lilla, Urbán Balázs, Varga Anikó.
Jelentkezni lehet: 18 és 35 év között (1) egy rövid motivációs levél, (2) egy szintén rövid önéletrajz, valamint (3) 1 vagy 2 még nem közölt, maximum 8-10 ezer leütésből álló színi- vagy tánckritika (tanulmány, esszé) beküldésével az alábbi e-mail címen: szinhazmentorprogram@gmail.com
Jelentkezési határidő: 2022. február 10.
Eredményhirdetés: 2022. március 1.
A mentorprogram első szemeszterének kezdete: 2022. március közepe.
A jelentkező a pályázata beérkezéséről e-mailben visszaigazolást kap. A résztvevők kiválasztása a szerkesztőségek és a mentorok segítségével történik. A programban való részvétel ingyenes. Feltétele, hogy a jelentkező vállalja, hogy rendszeresen és aktívan részt vesz a képzési alkalmakon (a részvételről jelenléti ívet vezetünk, a túl sokat hiányzó pályázóktól megválunk, és helyükre újakat veszünk fel), hatékonyan együttműködik a személyes mentorával, valamint a program elvégzését követően – amennyiben igény mutatkozik rá – szerzőként előnyben részesíti a Színház, a Revizor és a Játéktér szakmai felületeit.
A Színház folyóirat szerkesztősége,
és szakmai együttműködő partnerei, a Játéktér és a Revizor - a kritikai portál"

 

Hola

Nincsenek megjegyzések: