2018. szeptember 29., szombat

“Emlékek helyett mobiltelefonom volt” - Megjelent Légrádi Gergely Nélkülem című regénye

Légrádi Gergely író legújabb kötete, a Nélkülem című regény összetett témát boncolgat. Hogyan rombolja le az Alzheimer-kór egy életerős marketing szakember mindennapjait, ez hogyan hat a közvetlen környezetére, a folyamat pedig hogyan szembesíti azzal, milyen életet is élt valójában. A regényből népszerű színművészek, így például Hámori Gabriella és Rudolf Péter olvastak már fel részleteket kisvideó formájában. A hivatalos könyvbemutatót 2018. október 3-án, szerdán tartják a Barabás Villában. 

Légrádi Gergely a Titokfa című esszéregény és a Szemben című novelláskötet után harmadik könyvével jelentkezik. A szerző ezúttal a regény műfaját választotta, méghozzá filmszerűen pergő jelenetekkel. A Nélkülem című kötet szenzitív témát feszeget: a rohanó mindennapjainkban próbál megállásra kényszeríteni mindannyiunkat. 

A könyv főszereplője, Miklós sikeres marketing szakember, feleségével és két gyermekével jómódban élnek. Életük viharos gyorsasággal megváltozik, amikor kiderül: Miklós Alzheimer-kórban szenved. Az egyre sűrűbben és hangsúlyosabban jelentkező szótévesztések és emlékezetkihagyások arra sarkallják, hogy tudatosan rögzítse fel-felbukkanó emlékeit. Miklós naplót ír. Fájdalmas, de végre őszinte reflexiót arról, ami történik vele és arról, amit még vissza tud hívni a múltból. És életében először kérdez. Nem problémát old meg és az ügyfelek kéréseit, hanem megáll és kérdez. Felépíthető még egy teljes, értékes élet? És, ha igen, elkerülhető, hogy a semmibe vezessen? 
A regény számos gondolatébresztő mondata közül az egyik arra kérdez rá, hányan élik nélküled az életünket, melletted? A kötet fizikai megjelenése is formabontó: a fejezeteket Ordódi Tamás grafikus beszédes illusztrációi kötik össze, továbbá az olvasó más-más grafikával találkozhat a könyv védőborítóján és az alatta lévő keménytáblán. Nem véletlenül.

A regényből népszerű színművészek olvastak már fel kamera előtt részleteket, így Schmied Zoltán, Rudolf Péter, Hámori Gabriella, Máté Gábor és Nagy Dániel Viktor tolmácsolásában is láthatunk és hallhatunk részleteket a műből.

A Nélkülem első, hivatalos bemutatója 2018. október 3-án, szerdán 18 órakor lesz a Barabás Villában. A beszélgetést Oláh Andrea, a Könyvben utazom szerkesztője és újságírója vezeti, a regényből pedig Schmied Zoltán olvas majd fel, valamint meglepetés vendégek is színpadra lépnek. A könyvbemutató végén az író dedikálja a kedvezményes áron megvásárolható kötetet. 

Részlet a regényből:
„Néha jobban vagyok. Onnan tudom, hogy sok minden eszembe jut. Csak úgy, magától. És mindenféle erőlködés nélkül tudok beszélni róla. Ilyenkor rengeteg emlékkel találkozom újra. Jönnek, én pedig figyelek. Ismerősek a képek, a szereplők, de sok jelenetet csak most értek meg. Most veszek észre. (Most élek újra?) Jönnek, csak jönnek, és én figyelek. Mi történt velem. A többiekkel. Megélem azt, amit elmulasztottam. Kár, hogy a semmibe vezet.”

Légrádi Gergely háromgyermekes családapa, szabadidejében ír, kertészkedik és ügyvédkedik. Gergely írásai aprónak tetsző élet- és viszonyhelyzeteket, meghatározó pillanatokat és folyamatokat vesznek észre: szerelmi konfliktust, a halál közelségét, robbanni készülő feszültséget. Mindezt fesztelenül teszik, humorral és (ön)iróniával. Az írásai olyanok, mintha egy rejtélyekkel teli film peregne a szemünk előtt. Nem kíméletes az olvasóval. Nem vigyáz rá. Bevonja, behúzza, tettestárssá teszi. Mégis, Légrádi Gergely egy olyan író, aki bármikor, bárhol elővehető.











Nincsenek megjegyzések: