2018. május 26., szombat

Tetőterasz performansz és hullámzó drónzene - Connections az Art Quarter Budapestben

A smART! XTRA sorozat harmincadik kiadását mini expóval ünneplik május 29. és 31. között. A Trafó, a Bakelit, az AQB és a Let it Be! art agency közös szervezésű Connections eseménysorozatának fókuszában az emberek és a technikai eszközök közötti kommunikációs formák, a különböző terek és városok közötti interakciós lehetőségek állnak. A zárónapon az Art Quarter Budapest tetőteraszán fény- és hangkomponensekből álló performansz-installáció, míg a stúdiótérben Somló Dávid és Vass Imre az afrikai disco és a hullámzó drónzene egymást kiegészítő elemeire épülő rebegése mutatja be, miként hat a technika a művészetre. 

2014 őszén indította útjára a Trafó a smART! programot, ami bemutatkozási lehetőséget biztosít olyan művészek és fejlesztői csapatok számára, akik a technológiai innovációk és a performatív műfajok, analóg és high-tech megoldások ötvözésével nyitnak új utakat a különböző kreatív területek összekapcsolási lehetőségeire. Az ünnepi mini expó május 31-i helyszíne az Art Quarter Budapest lesz. Kifejezetten az AQB tetőteraszára készíti WHEN I’M GONE, PLEASE DELETE MY VOICE MEMOS fény- és hangkomponensekből álló performansz-installációját a finn Niskanen & Salo duó. A Helsinki és New York között ingázó alkotópáros installációikban kiforgatják a modern kor technológiai vívmányait, a látvány helyett a tartalomra helyezik a hangsúly. Európában először az Art Quarter Budapest tetőteraszán mutatják be Skype-beszélgetések és telefonnal felvett hangok egymásra hatásán alapuló helyspecifikus installációjukat, mely az érintkezés és különbözőség, a részvétel és kirekesztés közti párbeszédet helyezi középpontba néhány „beszélő villanykörte” segítségével. „Az AQB tetőteraszán több elemet helyezünk majd el, a résztvevők pedig nem tudhatják biztosan, melyik tartalom valós idejű és melyik előre rögzített… Az is fontos kérdés, hogy mit mondanak el a hangfelvételek az emberi interakcióról. Milyen érzéseket kelt bennünk, ha kiszivárog valami, aminek nem lett volna szabad, vagy nyilvánosságra kerül egy privát élmény. Ezeket a kérdéseket boncolgatjuk.” – mesélték egy interjúban

Az AQB stúdiójában  lesz látható Somló Dávid  és Vass Imre Drohnetanz című performanszának munkabemutatója is, ami az alkotópáros It comes, it goes című 2013-as előadásának továbbgondolása, amelyben az extrém ismétlés gesztusát vizsgálták. A Drohnetanz egy rebegés. A folyamatosság és szaggatottság, az afrikai disco és a hullámzó drónzene egymást kiegészítő elemeire épül. Egy soha meg nem álló mozgás- és hang-folyam, amely a két médium folyamatos egyenrangú párbeszédéből táplálkozik. Egy olyan, a nézőt körbevevő környezet, ami minden elemével egy közös halmazállapot felé vezet. A művészek ugyanis együtt alakítják a zenét, közben mozognak is, a nézők pedig körülöttük állnak, így a performansz egy különleges közösségi élménnyé válik. 

Május 29. és 31. között performansz-installációk, élőben születő digitális kompozíciók és táncelőadások várják az érdeklődőket három különböző helyszínen, a Trafóban, a Bakelit Multi Art Centerben és az Art Quarter Budapestben.


smART! XTRA 3.0 // Connections 
Interaktív mini expó
2018. május 29-31. 

Facebook event: https://www.facebook.com/events/165568497475201/
További információ: http://trafo.hu/hu-HU/connections2018.05.29. / Trafó House Studio
19:00 CONNECTIONS 
20:30 LOOP Gallery: “best of”


2018.05.30. / Bakelit Multi Art Center
19:00 Alva Morgenstern (AU): AURORA DIGITALIS
20:00 Cosimo Miorelli & Fabrizio Nocci (IT): FLOCKS // DER TRÄUMER 


2018.05.31. / art quarter budapest
18:00-22:00 Niskanen & Salo (FI): WHEN I’M GONE, PLEASE DELETE MY VOICE MEMOS (ingyenes)
19:00 / 20:30 Somló Dávid – Vass Imre: DROHNETANZ 

Nincsenek megjegyzések: