2017. november 20., hétfő

Két himnusz az élethez

Két himnusz az élethez
Keresztes Tamás és Pelsőczy Réka rendezése az új Élet.történetek.hu részben


2018. december 8–án érkezik az Élet.történetek.hu színházi sorozat harmadik része, A mi Józsink és Erzsike címmel, melyben Lázár Katit Keresztes Tamás, majd Epres Attilát Pelsőczy Réka rendezi. Az Orlai Produkció színházi sorozata ősz óta látható a Mozsár Műhelyben, amelyben, egyedülálló módon Lengyel Nagy Anna szerző történeteit színpadra adaptálva láthatja a közönség. Az első két részben, Egri Kati és Eri Márta, majd Borbély Alexandra és Ullmann Mónika mutatják be a hétköznapi emberek nem hétköznapi történeteit. A harmadik rész ezt kívánja folytatni. 
„Mi is kell ahhoz, hogy egy, sokáig állati sorban tartott kisember a saját(!) csillogó Mercedesét vezethesse? Hogy - egy adott pillanatban - ő parancsolhasson a rettegett Vezérnek?  Hogy megforduljon a világ?  Hogy mi kell hozzá? Kelet-Európa újkori történelmének összes  fintora. Privát történelem -  szigorúan alulnézeti szempontból.
És ahhoz mi kell, hogy egy egyszerű parasztasszony képes legyen kikaparni  a gyerekét a biztosnak látszó halálból? Zsigeri őserő, vak zsigeri hit, nem kevés csoda, meg, talán, alkalmanként egy-egy kisfröccs.” – áll a színlapon. 
A sorozat minden darabja egy-egy igaz történeten alapul.  Lengyel Nagy Anna, a szerző, egész életében mániákusan gyűjtötte kis emberek nagy történeteit. „Negyven ​​éve beszélgetek velük.  „Civilek”, névtelenek, ismeretlenek. Közülünk valók. Negyven éve nem tudok hozzászokni ahhoz a sok csodához, groteszk fintorhoz, tragikumhoz és bölcsességhez, ami egy emberi sorsba belefér." Pelsőczy Réka vezetésével színész-rendező párosok állítják most elénk ezeket a különféle sorsokat, hétköznapi emberek egyéni, mégis különleges, mindannyiunkhoz szóló igaz történeteit. – áll a színlapon.

A mi Józsink – Erzsike – Premier: 2017. december 8. 19.30 óra, Mozsár Műhely (1065 Budapest, Nagymező utca 21.)

További időpont: 2017. december 29. 19.30 óra

Nincsenek megjegyzések: