2017. november 13., hétfő

Először indul táncművészeti menedzser képzés a Werk Akadémián

2018 februárjában a Werk Akadémia elindítja a Táncművészeti menedzser képzését. A féléves tanfolyam mentorai Sándor Zoltán és Rácz Anikó táncművészeti menedzserek lesznek. A félév során a terület feltérképezéséről, műfajismeretek elsajátításáról, kulcsszereplők és intézmények megismeréséről, a menedzsment és a menedzser feladatainak fontosságáról lesz szó. Mivel a Werk Akadémián a gyakorlatorientáltság és a releváns kapcsolati háló szélesítése a legfontosabbak, így a hazai és nemzetközi közegekben is jól beágyazott szakemberek jönnek oktatni és a gyakorlati tapasztalataikat igyekeznek átadni a hallgatóknak, akik a képzés végén előadás szervezésébe forgathatják be a megszerzett tudásukat. Az oktatók között megtalálható Krámer György (Veszprémi Kortárs Táncfesztivál), Fodor Zoltán (Inversedance Fodor Zoltán Társulat), Duda Éva (Duda Éva Társulat), Szögi Csaba és Kun Attila (Közép-Európa Táncszínház), Harmati Ágota (Bakelit MultiArt Center) és Török Jolán (Táncpedagógusok Országos Szövetsége).  Februárban a legújabb szak mellett elindulnak a színházi menedzser, a képzőművészeti menedzser és a komolyzenei menedzser képzések is. 
A táncművészeti képzés hazánkban sokoldalú és magas színvonalú. A Magyar Táncművészeti Egyetemen klasszikus balett-, modern tánc-, illetve néptáncoktatás, a Győri Balett és a Pécsi Balett Szakközépiskolájában balett- és moderntánc oktatás folyik, a Budapest Táncszínház art-jazz táncosokat képez, a kortárs táncot pedig több helyen is el lehet elsajátítani, így például a Budapest Kortárs Tánc Főiskolán. A táncművészek szakképzésük végeztével együttesekben helyezkednek el vagy szabadúszóként tevékenykednek. 
A magyar táncélet nagyon színes, képviselőinek a piacon történő megjelenéséhez menedzserek jelenléte szükségeltetik. Az együttesek, iskolák, táncot befogadó színházak és egyéb kulturális helyszínek, fesztiválok és rendezvények igazgatói, a művészek menedzserei a táncélet kulcsszereplői. Ezért is fontos a táncművészeti menedzser képzés ráadásul, ahogy más művészeti területeken, az állami források szűkülésével itt is egyre nő a professzionális menedzser szemlélet jelentősége a fenntartható művészeti kezdeményezések létrehozásában és életben tartásában. 
A képzés során a kisebb, projekt alapú struktúráktól és kezdeményezésektől a nagyobb, állandó társulattal, hellyel rendelkező együttesek, társulatok sajátosságairól is szó lesz. A képzés során a hallgatók kapcsolati hálója szélesedik, hiszen együttesekhez, társulatokhoz, egyéni alkotókhoz látogatnak el, megismerik a táncot befogadó helyek és fesztiválok tevékenységét, a produkciók létrehozásának aspektusait, foglalkoznak a bel- és külföldi forgalmazással, állami támogatási formákkal, pályázati lehetőségekkel, forráskereséssel, koprodukciós lehetőségekkel.  
Oktatók között megtalálhatók: Krámer György (Veszprémi Kortárs Táncfesztivál – igazgató) , Kiss János (Győri Balett - igazgató, Magyar Táncművészek Szövetsége – társelnök), Fodor Zoltán (Inversedance Fodor Zoltán Társulat – igazgató), Duda Éva (Duda Éva Társulat – igazgató), Szögi Csaba (Közép-Európa Táncszínház – igazgató), Kun Attila (Közép-Európa Táncszínház - művészeti vezető), Harmati Ágota (Bakelit MultirArt Center – kurátor, művészeti igazgató, nemzetközi menedzser), Török Jolán (Táncpedagógusok Országos Szövetsége – elnök), Juhász Dóra (Müpa – PR vezető). 

A képzés 2018. február közepén indul, de már 2017. december 15-ig előfelvételizni is lehetséges a Werk Akadémián, amennyiben az online jelentkezés megtörténik.  

Nincsenek megjegyzések: