2017. február 23., csütörtök

Vakondok 4 - Végigjátszás

Hamarosan érkezik a mozikba a magyar dokumentumfilm, ami a világ legnevesebb videojáték-fejlesztőit is lenyűgözte. 

" Nagyon megérintett a történet,
ez egy lenyűgöző és felemelő sztori. "
Louis Castle, a Westwood Studios társalapítója
Dune II / Command & Conquer / Red Alert

Március végén, április elején kerül bemutatásra az ország több mozijában a Vakondok 4 – Végigjátszás című dokumentumfilm, ami a 80-as, 90-es évek magyar videojáték-fejlesztéseinek történetét mutatja be. A film betekintést nyújt a vasfüggöny mögötti Magyarországra, ahol már a 80-as évek elején szervezett videojáték-fejlesztések folytak, miközben a világ többi részén még főleg csak otthoni hálószoba-fejlesztőkről beszélhettünk. A magyar fejlesztők munkáit szinte az egész világ ismerte, olyan kiadók adták ki a magyar játékokat, mint például a Commodore, Virgin, Activision, Sony. 1984-ben a The Times arról számolt be, hogy “…a nyugati játékboltok letakarítják polcaikat, hogy elférjenek rajtuk a magyar játékok…”.

" Ezt a történetet el kellett mesélni.
Nagyon szórakoztató, meg is néztem egyből kétszer. "
Steve Sargent, BAFTA díjas producer
GT Interactive / Rockstar Games / High Moon Studios

A Matusik Szilárd által rendezett filmben közel 50 megszólaló mesél a korai fejlesztések körülményeiről, kihívásairól, sikereiről. Az első magyar videojáték-fejlesztők, mint például Mérő László mellett több neves angol érintett is megszólal. Például Ian Livingstone, aki a Fighting Fantasy (itthon Kaland Játék Kockázat) címen megjelent könyveinek köszönhetően került kapcsolatba magyar fejlesztőkkel még a 80-as években. Később az Eidos elnökeként pedig már olyan játékok létrejöttét felügyelte, mint például a Tomb Raider vagy a Hitman. A film második felében a 90-es évek magyar sikerei is bemutatásra kerülnek.

" Egy igazán szórakoztató és
kreatív módon elmesélt történet."
Chris Taylor, videojáték tervező
Total Annihilation / Dungeon Siege / Supreme Commander

A film bemutatásának pontos időpontjai és helyszínei a Vakondok 4 honlapján (vakondok4.hu) kerülnek hamarosan bejelentésre. Aki szeretné jelezni az alkotók felé, hogy szívesen venne egy vetítést egy adott városban, az most megteheti ezt, szintén a film honlapján keresztül.

Látogass el a vakondok4.hu oldalra, és fedezd fel a vasfüggöny mögötti magyar játékfejlesztések történetét.

A film 6 éven aluliak számára nem ajánlott.

A film hivatalos honlapja: www.vakondok4.hu


Vakondok 4 - Végigjátszás előzetes from Moleman on Vimeo.
Látogass el a www.vakondok4.hu oldalra, és fedezd fel a Vasfüggöny mögötti magyar játékfejlesztések történetét.

Egy ügynök titokban rég elfeledett történetek után kutat egy korról, amikor a számítógépes szórakoztatóipar szárnyra kapott. A kutatásai során talált információk alapján a vasfüggönynek köszönhető elszigeteltség ellenére Magyarországon a 80-as, 90-es években rendkívül színvonalas videojáték-fejlesztések folytak. Olyan kiadók adták ki a magyar játékokat, mint például a Commodore, Virgin, Activision. Egy 1984-ből előkerült cikkben a The Times arról számol be, hogy “…a nyugati játékboltok letakarítják polcaikat, hogy elférjenek rajtuk a magyar játékok…”.

A Vakondok 4 – Végigjátszás egy dokumentumfilm a 80-as, 90-es évek magyar videojáték-fejlesztéseiről. Történet egy korról amikor a magyar fejlesztők munkáit szinte az egész világ ismerte, miközben nem sok mindenki tudott arról, hogy Magyarországon egyáltalán folynak ilyen fejlesztések.


Így készült a Vakondok 4 - Végigjátszás from Moleman on Vimeo.
Látogass el a www.vakondok4.hu oldalra, és fedezd fel a Vasfüggöny mögötti magyar játékfejlesztések történetét.

Nincsenek megjegyzések: