2016. október 27., csütörtök

Plácido Domingo ajánlásával: Operasztárok Pécsi Randevúja

November 13-án a Kodály Központban adnak egymásnak randevút az Operalia ma már nemzetközi hírnévnek örvendő díjazott művészei.

Plácido Domingo és a pécsi közönség barátsága közel tíz éves múltra tekint vissza. A legendás tenor első alkalommal 2008-ban adott óriási sikerű koncertet Pécs városában. Napjaink legrangosabb operaversenyét, a Plácido Domingo’s Operalia döntő fordulót 2009-ben Pécs - Budapest rendezhette meg, melyet követően a pécsi Székesegyház előtt közel 18 ezer ember tekintette meg Plácido Domingo és az Operalia 2009 díjasok fergeteges koncertjét. 2016 februárjában a Pécsi Tudományegyetem Szenátusa tiszteletbeli doktorrá avatta a világhírű operaénekest. Plácido Domingo és Páva Zsolt megállapodásának köszönhetően a jövőben is számos, a sztártenor nevével fémjelezett zenei esemény kerül megrendezésre Pécs városában. 

November 13-án a Kodály Központban adnak egymásnak randevút az Operalia ma már nemzetközi hírnévnek örvendő díjazott művészei. Az operasztár generáció ismert énekesei programjában közkedvelt opera és operett slágerek, nápolyi dalok, zarzulák szerepelnek. A GuliAnd koncerteket a magas színvonalú szórakozatás jellemzi, így biztosra vehető, hogy a Pécsi Randevú közönsége is egy önfeledt zenei élménnyel lehet majd gazdagabb.  
Magyarországon első alkalommal lép közönség a 2016-ban Mexikóban megrendezett Plácido Domingo’s Operalia első helyezettje, Elsa Dreisig. A fiatal szopráncsillag többek között fellép a Berlin Staatsoper, Opéra de Paris, Opernhaus Zürick színpadain. Németországban az Év Fiatal Művészének választották 2016-ban. Az est tenoristája, Stefan Pop 2009-ben debütált a Franco Zeffirelli által színre vitt Traviata-ban, mint Alfredo. Stefan Pop a Teatro dell’Opera di Roma, Staatsoper Wien, Staatsoper Hamburg és az Oper Frankfurt dalszínházak produkcióinak ünnepelt énekese. A 2010-ben, a milanói Scala színpadán megrendezett Placido Domingo’s Operalia első- és közönségdíjasa. 
A nagyszabású, különlegesnek ígérkező koncertnek Wiedemann Bernadett, a Magyar Állami Operaház vezető magánénekese lesz a hazai vendége. Magyarország egyik élvonalbeli zenekarát, a MÁV Szimfonikusokat Israel Gursky dirigálja. A fiatal karmester többek között a Washington Nemzeti Opera, a Los Angeles Opera és a Theater Regensburg operaelőadásainak ünnepelt művésze. Hazánkban 2009-ben mutatkozott be, amikor Plácido Domingo pécsi koncertjét vezénylete.
Az estnek Kiss Alexandra trombitaművész a hangszeres szólistája, és a népszerű színész, Mesterházy Gyula a moderátora.
A koncert Pécs Megyei Jogú város programjaként, a Zsolnay Örökségkezelő NKft. és a GuliAnd szervezésében kerül bemutatásra. Az estnek dr. Páva Zsolt polgármester a házigazdája, Éric Fournier Franciaország, valamint Yossi Ambrani Izrael Magyarországra akkreditált nagykövete, és dr. Hoppál Péter kultúráért felelős államtitkár a védnökei.

Web:



Operalia Promotional Video 2014 from Alvaro Domingo on Vimeo.
Plácido Domingo’s Operalia, The World Opera Competition, was founded in 1993 by Plácido Domingo to discover and help launch the careers of the most promising young opera singers of today. His goal is to attract singers of all voice tessituras and from every country in the world ranging from 18 to 32 years of age, to have them audition and be heard by a panel of distinguished international opera personalities, in the most prestigious and competitive showcase in the world.



Nincsenek megjegyzések: