2016. február 23., kedd

Tavaszi zsongás a Concerto Budapestnél

"Concerto Color sorozat a Budapest Music Centerben

2016. március 12-től három koncerten hallgathatják meg az érdeklődők a Concerto Budapest tavaszi zenei sorozatát, amelynek kínálata Debussytől Berioig és Stravinskytól Vidovszkyig terjed. 
Az első, március 12-ei koncert a Concerto Budapest vezetőjének, Keller Andrásnak különleges válogatása, melyet akár “Kis esti cirkusz” alcímmel is illethetnénk Csalog Gábor legújabb művére reflektálva. Az est igazán szórakoztatónak ígérkezik: bájosan ironikus, kedélyesen abszurd, harmonikusan disszonáns hangvételben kísérel meg válaszokat adni a megválaszolhatatlanra. Az igazán unikális zenei válogatás a kortárs dallamok mellett a jazz világát is megidézi Stravinsky Ragtime for 11 Instruments című alkotásán keresztül, zárásként pedig Berio Folk songs című átirata kínál egy kis világzenei ízelítőt a hallgatók számára a varázslatos hangú énekesnő, Harcsa Veronika közreműködésével.
A második, május 6-ai koncert jeligéje: a kortárs köntösbe öltöztetett romantika. Ez az est a klasszikus értelemben vett szenvedély és az expresszivitás egyfajta alternatívájáról szól. Megmutatja, hogy a kortárs zene nem felülírja és leváltja a romantika szenvedélyét, sokkal inkább továbbgondolja és átértelmezi azt. Tetten érhetjük a zenei evolúciót, tanúi lehetünk, ahogy a hagyomány folytonosságára épülő új utak élvezetessé és inspirálóvá válnak. A műsoron elhangzó megrázó szépségű, lírai alkotások közt két ősbemutató is hallható lesz. Az egyik Gémesi Géza Hajnal című műve – a szerző az est karmestere is –, a másik az ifjú tehetség, Horváth Márton Levente Falak című műve.

A Concerto Color bérlet záró koncertjét május 27-én korunk egyik legizgalmasabb és legeredetibb szerzőjének, Zarándy Ákosnak az absztrakt motívumai és „hangtani poénjai” nyitják meg. Zarándy bátran kísérletezik, és mutatja meg a zene humoros oldalát, miközben formái és keretei szigorú tudatosságról árulkodnak. Ezt követően Ligeti György véletlenek és amorf minimalista motívumok szülte egyedülálló, elvarázsolt muzsikája csendül fel. Majd az est zárásaként Richard Strauss derűt sugárzó, családias meghittséget árasztó fúvósszimfóniája hozza meg a felemelő megnyugvást Rácz Zoltán karmester vezetésével."
(sajtóközlemény)

Nincsenek megjegyzések: