2016. február 13., szombat

A fal adja a másikat...

Már írtunk (és mutattunk) a Balokány Fürdőről -

Elherdált örökségünk: Balokány Fürdő,  Megoldották!!! -, most egy megnyugtatónak szánt, de nekünk megdöbbentő iromány vett rá, hogy újra virtuális tollat ragadjunk és gratuláljunk, hogy az évtizedek óta tartó halogatást egy már sokszor hallott ígérettel és egy mindent eltakaró (ha beváltják az ígéretet, miért kell eltakarni?) patyomkin-fallal sikerűl megoldani.


"

Körbefalazzák a Balokány strandot - Később kutatási központ és vizes játszótér épülhet a helyén

2015. február 10. kedd 14:24


Hamarosan falakkal veszik körbe az egykor strandolóktól, manapság inkább hajléktalanoktól és drogosoktól nyüzsgő egykori Balokányfürdő épületeit. Ugyanakkor a hosszú távú elképzelésekben kutatási központ, babaúszásra alkalmas medence és vizes játszótér is szerepel. A területet birtokló Aquaprofit Zrt. munkatársától megtudtuk, egy közgyűlési döntés és a megfelelő pályázati kiírások esetén indul a tervezés. 
Nem tettek le a valamikori Balokányfürdő területének újjáélesztéséről. Most ugyan körbefalazzák a műemléki épületeket, ám a terület későbbi hasznosításával kapcsolatban a tulajdonos Aquaprofit Zrt.-nél azt a tájékoztatást kaptuk, többek közt kutatási központ és vizes játszótér épülhet. A pontos koncepció kidolgozása még folyamatban van.

- A sikeres megvalósulás egyik feltétele, hogy időben megkapjuk a szükséges engedélyeket. A másik, hogy sikeres pályázataink legyenek. A beruházásra vonatkozó konkrét terveinket a szükséges közgyűlési döntés és az építési szabályzat módosítása függvényében készítjük el - fogalmazott Nagy Gabriella, a cég marketing munkatársa. 
Az építési szabályzat átírása azért szükséges, mert az egykori fürdő területén a jelenlegi előírások értelmében wellness szálloda, vagy/és rekreációs funkcióval bíró komplexum épülhetne, a korábbi elképzelések ugyanis ilyen jellegű beruházásról szóltak. Ha a változás megtörténik, a beruházónál ígérik, hogy „haladéktalanul elkezdik a tervezést", amellyel kapcsolatban egyébként számos civil szervezettel egyeztettek már. 
Hogy az építkezés mekkora összegbe kerül, nem tudni, ám annyi bizonyos, nagyban támaszkodnak majd a különböző pályázatokra. 
- Mindenképpen szeretnénk uniós támogatásokra pályázni mind a kutatási központ, mind a szorosan hozzá kapcsolódó közösségi funkciók megvalósításához. A szükséges önrészt önerőből kívánjuk biztosítani - szögezte le Nagy Gabriella. 
Képünkön: így néz ki a strand napjainkban. 

Palotás P."



Városi Fürdő (Balokány) from simarafoto on Vimeo.

Nincsenek megjegyzések: