2015. november 21., szombat

Komolyzene a négyzeten – a Concerto Budapest ünnepváró koncertjei

A Concerto Budapest 2015. november végén és decemberben négy különleges koncerttel kedveskedik az érdeklődőknek. A Zeneakadémián és a Müpában tartandó előadásokon  Brahms, Mahler, Strauss és Csajkovszkij művei csendülnek fel, olyan világklasszis szólisták és karmesterek tolmácsolásában, mint Valentina Lisitsa, Matan Porat, Héja Domonkos, Keller András, Dinyés Dániel, Kolonits Klára, Várdai István és Nikolaj Znaider.

November 25. – Valentina Lisitsa, napjaink talán legismertebb zongoraművésze a Müpában
Valentina Lisitsa, a brilliáns zongoraművész a komolyzenében kissé szokatlan módját választotta az ismertté válásnak, amikor 2007­-ben az egyik internetes videómegosztó csatornára feltöltött egy házi készítésű, rögzítéstechnikailag amatőr minőségű felvételt, melyen egy Rahmanyinov­etűdöt játszott.  A világháló közönségének elismerő bíztatására újabb és újabb darabokat tett ki az oldalra, ma pedig már közel kétszázezer követővel, és összesen csaknem százmillió megtekintéssel büszkélkedhet. Egyik legnépszerűbb feltöltése azóta Beethoven „Holdfény” szonátája. Egyben ő az első kortárs előadó, aki az interneten szerzett publicitás segítségével a való élet koncertpódiumain is komoly, immár „háromdimenziós” karriert futott be. Azóta olyan együttesekkel játszott, mint a Rotterdami és Szöuli Filharmonikusok, a Chicagói és a San Francisco­i Szimfonikus Zenekar, az igazi áttörés pedig 2012­-ben a londoni Royal Albert Hallban következett be számára, ahol is nyolcezer fős közönség előtt mutathatta meg tudását. November 25-én a Keller András által vezényelt Concerto Budapesttel közös koncerten Rachmaninov III. (d­moll) zongoraversenye lesz műsoron, a klasszikus repertoár technikailag egyik legnehezebb darabja.
December 1. – Héja Domonkos karmester és Matan Porat zongoraművész a Zeneakadémián
Brahms nagyszabású, közel ötvenperces B-dúr zongoraversenyének vezérszólamát az izraeli zongorista, Matan Porat fogja megszólaltatni. Az ifjú művész, akit hallhatott már a Carnegie Hall és a Barbican közönsége is, a New York-i Juilliard School of Music növendéke volt, s mesterei között tudhatja Murray Perahiát, illetve Maria João Pirest. A koncert második felében a  Concerto Budapest a szimfonikus repertoár egyik alapművét, a Nietzsche filozofikus regényét zenévé formáló Richard Strauss szimfonikus költeményt, az Imígyen szóla Zarathustra címűt fogja megszólaltatni. 
December 10. – Schubert-dalok és Mahler VI. szimfóniája a Müpában
A koncerten Gustav Mahler VI. (a-moll) szimfóniáját és Schubert-dalokat hallhat a közönség Kolonits Klára szoprán énekesnő és Dinyés Dániel zongoraművész tolmácsolásában.
December 20. - Várdai István, Nikolaj Naider – Karácsonyi koncert a Zeneakadémián

Három Csajkovszkij-mű hangzik el december 20-án este fél 8-tól a Zeneakadémián, a Concerto Budapest ünnepi koncertjén, ahol Várdai István gordonkaművész is fellép a zenekarral, a dirigens pedig a dán születésű izraeli hegedűművész és karmester, Nikolaj Znaider lesz. Znaider a neves Juilliard Schoolban tanult, 1992-ben, alig 16 évesen nyerte meg a 4. Nemzetközi Carl Nielsen Hegedűversenyt, karmesterként pedig 2010-ben, a Marinsky Színház zenekarával közös fellépésen debütált.
(sajtóközlemény)


Gyakran lépnek fel Ferencváros különböző terein, templomaiban, rendszeresen hallhatjuk őket a Művészetek Palotájában is. Büszkék lehetünk rá, hogy Ferencvárosban, a Páva utcában található a Concerto Budapest Zeneháza, ahol nem csak próbálnak, különböző koncertjeikre is várják az érdeklődőket.

Stravinsky: The Firebird (original version)
Concerto Budapest
Conductor: András Keller

Nincsenek megjegyzések: