2014. március 11., kedd

Hivatalos a 2014-es POSZT versenyprogramja, íme

A 14. Pécsi Országos Színházi Találkozó két válogatója, Császár Angela Jászai Mari-díjas színművész, Érdemes Művész és Sándor L. István színházi kritikus, az Ellenfény című tánc- és színházművészeti folyóirat főszerkesztője március 10-én sajtótájékoztatón jelentette be, mely előadásokat ítéltek a legjobbaknak a 2013. március 1. – 2014. február 28. között bemutatott hazai és határon túli magyar színházi előadások közül, ezáltal beválogattak az idei POSZT versenyprogramjába.

POSZT versenyprogram
Pécs, 2014. június 5–14. 

NAGYSZÍNHÁZ:

A képzelt beteg – Örkény István Színház, Budapest
Molière nyomán írta Mohácsi István és Mohácsi János
Rendező: Mohácsi János 


A tanítónő – Miskolci Nemzeti Színház
Írta: Bródy Sándor
Rendező: Rusznyák Gábor


Az álomkommandó – Pesti Színház, Budapest
Írta: Sütő András
Rendező: Szász János


Énekes madár – Móricz Zsigmond Színház, Nyíregyháza
Írta: Tamási Áron
Rendező: Koltai M. Gábor


Fényevők – Katona József Színház, Budapest
Makszim Gorkij A nap gyermekei című művét fordította és átdolgozta Radnai Annamária
Rendező: Ascher Tamás


Opera ultima – Újvidéki Színház
Beumarchais A sevillai borbély és Figaro házassága című művei alapján
Rendező: Kokan Mladenović


KAMARA- vagy STÚDIÓSZÍNHÁZ:

I. Erzsébet a Vádli Alkalmi Színházi Társulás, a Szkéné Színház és a FÜGE közös produkciója
Írta: Paul Foster
Az előadás szövegváltozatát Várady Szabolcs fordítása alapján Szikszai Rémusz készítette.
Rendező: Szikszai Rémusz


A hosszabbik út – a Kerekasztal Színház és a Szputnyik Hajózási Társaság közös produkciója
Nick Hornby regénye nyomán
Rendezte: Gigor Attila


Alkésztisz – Marosvásárhelyi Nemzeti Színház Tompa Miklós Társulata
Euripidész nyomán írta Székely Csaba
Rendező: Sorin Militaru 


Bányavakság – a kaposvári Csiky Gergely Színház és a Pécsi Nemzeti Színház
közös produkciója
Írta: Székely Csaba
Rendező: Bérczes László


Csipke – Kolozsvári Állami Magyar Színház
Máté Angi Mamó című regénye alapján a színpadi adaptációt készítette Góli Kornélia és Mezei Kinga
Rendező: Mezei Kinga


Vörös – a budapesti Katona József Színház és a szabadkai Népszínház Magyar Társulatának közös produkciója
Írta: Brestyánszki B.R.
Rendező: Máté Gábor


Woyzeck – Miskolci Nemzeti Színház
Írta: Georg Büchner
Rendező: Béres Attila

"A POSZT 2014 évi válogatói, Császár Angela és Sándor L. István 2013. március 1. és 2014. március 9. között összesen 32 262 km-t utazott autóval, mikrobusszal, vonattal és repülővel. Megnéztek majdnem minden budapesti bemutatót, legalább két alkalommal jártak minden vidéki színházban, de a legtöbb helyen 4-5 előadást is megtekintettek. Minden határon túli színháztól láttak 2-3 előadást (van, amelyiktől többet is). Összesen egy hónapot töltöttek Erdélyben, de jártak a Felvidéken és a Vajdaságban is. (Néhány előadást budapesti, illetve más magyarországi vendégjátékokon néztek meg.) Független és magánszínházak előadásait nemcsak Budapesten, hanem vidéken és a határon túl is láttak. Az elmúlt egy évben Császár Angela összesen ….. előadást nézett meg, Sándor L. István pedig 324-et.
A két válogató a munka k megegyezett néhány alapelvben. Többek között abban, hogy csak olyan előadást válogatnak be a versenyprogramba, amelyet mindketten megnéztek. Ezért folyamatosan ajánlottak egymás figyelmébe olyan előadásokat, amelyet csak az egyikük látott, de nagyon sok helyre eleve együtt utaztak. Alapelvnek tekintették azt is, hogy minden társulattól, illetve rendezőtől csak egy-egy előadást válogatnak be, hogy a versenyprogram minél átfogóbb képet adhasson a magyar színházművészet egészéről. (Alapelvüktől végül két kiemelkedő műhely esetében tekintettek el.) A válogatók eleve széles áttekintésre törekedtek. Így kerülhetett be a válogatásba – a POSZT történetében először – egy színházi nevelési program is. Ugyanakkor sajnálják, hogy nem láttak olyan gyerek-, ill. bábszínházi előadást, amely méltó módon reprezentálhatta volna ezeket a fontos színházi műfajokat a POSZT versenyprogramjában. (A szóba került produkciók sajnos mind egy-két hónappal korábbi bemutatók voltak.) 
A két válogató legfőbb alapelve a szakmai minőség volt. Az, hogy milyen alkotói és színészi teljesítmények jelennek meg az előadásokban. A válogatás során semmiféle művészeten kívüli szempontra nem voltak tekintettel, s erre mások sem próbálták rávenni őket. Előzetesen nem határoztak meg semmiféle arányokat (sem a műfajok, sem a színházak között), és végeredményben úgy látják, hogy a versenyprogram tükrözi azokat a tendenciákat, amelyek ma jellemzik a magyar színházat. A két válogató egy éves munkája során széles áttekintést nyert a magyar színházművészet jelenlegi állapotáról, művészi és szakmai problémáiról. Ezért olyan szakmai megbeszélést kezdeményeznek a POSZT-on (vagy azt megelőzően Budapesten), amely – tapasztalataikból kiindulva – számba venné a magyar színházművészet jelen helyzetét, szakmai állapotát, illetve azon problémáit, amelyek akadályozzák a továbbfejlődését. 
A két válogató a munkája során – egymással folyamatosan beszélgetve, néha vitatkozva – alapvetően konszenzusra törekedett. A versenyprogram végül közös választásuk eredményeként öltött végső formát."
(hivatalos sajtóközlemény)

Nincsenek megjegyzések: