2022. július 20., szerda

Ördögkatlanos COVID-tudnivalók 2022-ben

"Kedves Katlanozó Társak!

Biztosan többen, és akár aggódva figyelitek a híreket: újra erősödik a koronavírus járvány. Leírom, hogy mit gondolok erről.

Igen, itt a hatodik hullám. Pánikra szerencsére nincs ok, de legyintésre sem. Ez a fránya vírus folyton változik, és így az eddigiektől eltérően most nyáron is jött egy új hullám. Az új variánsok jellemzője, hogy az eddigieknél is fertőzőbbek, gyorsabban terjednek, de kevésbé okoznak súlyos betegséget. Legtöbben úgy esnek át rajta, hogy észre sem veszik, és akik megbetegednek, azok nagy része is egy átlagos influenzaként éli meg. Ettől még ma is kb. másfélezren vannak kórházban, közel ötvenen lélegeztetőgépen, és néhányan bele is halnak. Nem kommunikációs fogás, hanem tény: a súlyos betegek alapvetően az oltatlanok, illetve a gyenge, vagy kezelés miatt legyengített immunrendszerű betegek közül kerülnek ki.

Közhelyes mondás, hogy jósolni nehéz, különösen a jövőt illetően, de a Covid kapcsán meg egyenesen lehetetlen. Amit látunk: a szennyvízben a koronavírus koncentráció ugyan a nagyvárosokban enyhén emelkedik, de nem drámaian, és a nyár azért kevésbe fenyegető időszak. És ami fontos: már elég magas az átoltottság és az átfertőzöttség, ami csökkenti a gyors berobbanás kockázatát.

Igen, itt a hatodik hullám, és tudnotok kell erről a kockázatról. De ez akkor is jelen van, ha otthon szállsz buszra, vagy vásárolsz a boltban, azaz éled az életed. Mára azt is tudjuk, hogy az első hullámos bezárkózás társadalmáig már nem opció. És egyénileg sem.

Tehát: én megyek katlanozni, és nem félek. De pár fontos tanács:

  • Akinek még nincs oltása, vagy régen kapta, az AZONNAL menjen és kérje. Az oltás tényleg véd a súlyos szövődmények ellen, és most még van elég idő a védettség kialakulására.
  • A maszkviselés nem kötelező. De nem is tilos, és főleg: NEM SZÉGYEN. A zárt terű, zsúfolt rendezvényeken különösen ajánlott.
  • Akinek súlyos, az immunrendszert gyengítő betegsége, kezelése van, az sajnos jobban teszi, ha otthon marad. Hogy pontosan kik tartozlak ide, azt nehéz röviden leírni, de akinek aggálya van, kérdezze meg a háziorvosát.

Találkozzunk a Katlanban, de ésszel, és a szükséges óvatossággal. 

Dr. Kincses Gyula

A Magyar Orvosi Kamara elnöke (az Ördögkatlan szakmai tanácsadója)"

 

Hola

Nincsenek megjegyzések: