2021. október 1., péntek

Októberi Füge


 Az októberi hónapban kicsit kimozdulunk a színházterem falai közül, életre keltjük a város tereit. A Füge Produkció és a Jurányi Ház kezdeményezésének köszönhetően új értelmet kapnak a mindennapok megszokott helyszínei és történései. A Színház a város hangjátékai által és a Margit krt. 30. kirakatához ellátogatva különleges élményben lehet részünk. Emellett természetesen várunk a színházteremben történő izgalmas, folyamatosan megújuló előadásainkon.

 

SZÍNHÁZ A VÁROS

Az élet a legjobb színdarab

Új értelmet adunk a mindennapok megszokott helyszíneinek és történéseinek, és a körülöttünk zajló életből csinálunk színdarabot.

Mindezt olyan írók közreműködésével, mint Tasnádi István, Péterfy-Novák Éva és Péterfy Gergely, Szabó Borbála, Pass Andrea, Vinnai András és Kovács Dániel Ambrus.

Amit semmiképpen ne felejts otthon:
• feltöltött mobiltelefon
• elegendő net-hozzáférés
• fülhallgató, fejhallgató

 Színházat csinálunk a városból!

Bővebben ITT olvasható... 

A videót megnézem ITT...


 JURÁNYI KirakART - Művészettel feltöltve

 Budapesti Őszi Fesztivál - Margit - negyed

2021. október 2-3. 20.00 - 21.00 / installáció - performansz
helyszín: II. ker. Margit krt. 30.

Az üresen álló kirakatba készült kiállítás és a két estén megelevenedő performansz arra az abszurditására mutat rá, ahogy életünkben szinkronban van az ünnep és a tragédia, az öröm és a fájdalom. Létrejöhet ez időben párhuzamosan, térben csak minimális eltolódással - a kirakat túloldalán a figyelmünkön múlik, hogy mi jut közel hozzánk. Lehet, hogy csak utólagos rácsodálkozással fogjuk fel a párhuzamos síkokat és az életünk egymásnak számtalanszor ellentmondó perceit.

Árvai György koncepciója, festményei, Szűcs Edit élő test-objektjei, mozgásművészek, a Kompánia Színházi Társulat alkotói és Gergye Krisztián közös fúziója.

A nézők kívülről, a sétáló utca oldaláról nyerhetnek betekintést, szabadon mozogva és fókuszálva a párhuzamosan zajló eseménysorba.

A program ingyenesen látogatható.

Bővebben ITT olvasható...

OKTÓBERI BEMUTATÓK


A NEGYEDIK - Dante pokla
Narratíva Kollektíva

 
,,A hét főbűn valóban bűn, vagy csak olyan jellemhibák összessége, amelyek mindannyiunkban benne vannak, amelyeket el kell fogadnunk, és együtt kell tudnunk élni velük?
A Narratíva bemutatója a bűnösség fogalmával, az elszigetelődéssel, önmagunk megértésével és elfogadásával, a tökéletességre való kényszeres törekvés kérdésével foglalkozik" Hegymegi Máté
 
szereplők: Bánki Gergely, Barna Lilla, Hajduk Károly, Kárpáti Pál, Pető Kata, Radnay Csilla, Rohonyi Barnabás
rendező: Hegymegi Máté
 
 

V. TANTERMI SZÍNHÁZI SZEMLE

2021. október 7-8., Jurányi Ház

Iskola + színház = Tantermi Színházi Szemle

A lassan tíz éves múltra visszatekintő, a Füge Produkció által koordinált Tantermi Színházi Projekt pályázat célja olyan a 13-18 éves korosztályt megszólító, őket érdeklő témákat feldolgozó, magas színvonalú előadások elsősorban vidéki továbbjátszásának a támogatása, amelyek bemutatásának természetes közege az iskola (illeszkednek az osztálytermek adottságaihoz és a tanítási rendbe).
 Az V. Tantermi Színházi Szemle helyszíne a lehető legideálisabb, ugyanis a Jurányi Produkciós Közösségi Inkubátorház egykori iskolaépülete ma már színházként működik.
Idén a Szemle programja két csoportba osztható. A versenyprogramban vadonatúj tantermi, színházi nevelési előadások láthatók, az OFF programban a már nyertes előadásokból adunk ízelítőt. Témájukat tekintve változatos két nap vár a résztvevőkre.
Az előadások többek között az önérvényesítésről, a függőségekről, az idő múlásáról, a virtuális valóságról, a hajléktalanságról, a kimondott szó erejéről, valamint arról szólnak, hogy mindig merjünk szólni egy számunkra rossz, kellemetlen, vagy akár csak kérdéses helyzetben.

A részletes program letölthető ITT...
 

NEM BAJ, MAJD MEGÉRTEM

bemutató: 2021. október 24. 19.00, Jurányi Ház

A nyolcvanas évek diktatúráját megidéző történet egy abszurd és kegyetlen korszak lenyomata. Egy korszaké, amelyben felnőni pusztító és amit túlélni felemelő.

Bodor Johanna nagy sikerű önéletrajzi regénye alapján.

szereplők: Bánfalvi Eszter, Kerekes Éva, Gyabronka József, Ötvös András
rendező: Szikszai Rémusz

 

STAFÉTA BEMUTATÓK


  NAGYMAMÁVAL ÁLMODTAM

  2021. október 3. 20.00, Trafó

 „A karantén közepén úgy döntöttem, hogy odaköltözöm a nagymamámhoz. Ő 97 éves, én 35. Találkozni akartam az imádott, idealizált és elérhetetlen emberrel. Az együtt töltött 32 nap alatt a lakás szokatlan buli helyszín alakult: finom ételek, pezsgők kerültek elő, egy rejtélyes férfi egy dalt énekelt a messzeségből, varjak érkeztek, leesett az első hó, álarcokat húztunk, és az idősíkok csak egyre jobban összekeveredtek.” Göndör László
 
 szereplők: Göndör László, Keleti Éva
 
 
 

  GAME CHANGER

   bemutató: 2021. október 7., 8.  20.00, Trafó
 
 "Mi nem a világot akarjuk megváltani és nem is forradalmi eljárások után kutatunk, de hiszünk benne, hogy megvannak az eszközeink, hogy rálássunk önmagunkra és környezetünkre, képesek vagyunk változni és változtatni helyzetünkön. Újra és újra a táncnál lyukadunk ki. Tudjuk, hogy önmagunkat a saját hajunknál fogva nem rángathatjuk ki a mocsárból, de ahogy eddig a táncba fektettük energiáink nagy részét, ezután is ebbe szeretnénk." Vadas Zsófia Tamara, Molnár Csaba, Vass Imre  
  

SOCIAL KARAOKE

 bemutató: 2021. október 9. 19.00, MU Színház
 
 2004-ben Daisuke Inoue Ig Nobel-békedíjat nyert a karaoke gép feltalálásáért, mivel «ezzel egy új módját szolgáltatta annak, hogy az emberek megtanulják tolerálni egymást.» 2021-ben egy közös alkotófolyamat lezárásaként hat civil a színpadra lép és közügyekről karaokezik.” Dobos  Eszter, Trömböczky Napsugár 
 
 
 

JURÁNYI GALÉRIA
Rácz Nóra:
Mindenkirajzolódik
Kiállítás megnyitó: 2021. október 6. 18.00
A kiállítás megtekinthető: 2021. november 7.
A megnyitón Jónás Vera és Rubik Ernő Zoltán zenél, mélylélektani muzsikával várunk mindenkit!

 OKTÓBERI / NOVEMBERI PROGRAM: JEGYVÁSÁRLÁS 

 JÁTÉK!

A hírlevél olvasói között a Színház a város hangjátékaira sorsolunk ki két belépési kódot, így a szerencsés nyerteseknek 1 héten keresztül lehetősége nyílik a városi történetek meghallgatására.

A játék feladványa: Sorolj fel 3 Színház a város szerzőt...

A megfejtéseket az alábbi e-mail címre várjuk: juranyijatek@gmail.com 
A sorsolás napja: 2021. október 6.

Sok sikert kívánunk a játékhoz! 

  

Nincsenek megjegyzések: