2018. február 10., szombat

Vakondok 4 vetítés a világ legrangosabb videojátékos eseményén

A Vakondok 4 – Végigjátszás című dokumentumfilm bekerült a GDC (Game Developers Conference) által idén első alkalommal megrendezett filmfesztiválra, ahol összesen 9 filmet mutatnak majd be. 

A GDC a világ legnagyobb és legrangosabb, profi videojáték fejlesztésekkel foglalkozó eseménye, melyet idén 32. alkalommal rendeznek meg San Francisco-ban március 19-23 között. A konferencia minden évben több mint 26 ezer látogatót vonz, amin a világ vezető játékfejlesztői tartanak előadásokat, vesznek részt kerekasztal beszélgetéseken és különböző fórumokon, mutatják be legújabb fejlesztéseiket, így formálva a játékipar jövőjét.

A Steam főtámogatásával a GDC idén elindít egy filmfesztivált is a videojátékok fejlesztésével és a videojátékos kultúrával foglalkozó filmek számára. 2018-ban 3 kategóriában összesen 9 filmet mutatnak majd be. A magyar videojátékok fejlesztésének hőskorát bemutató Vakondok 4 – Végigjátszás című dokumentumfilm mellett egy japán és egy kínai film kerül majd levetítésre a nemzetközi blokkban. További 3 filmet mutatnak be a web-sorozatok kategóriában, és szintén 3 film szerepel a kifejezetten árkád játékos témakörben készült alkotásokat felvonultató utolsó blokkban is.

A Vakondok 4 betekintést nyújt a vasfüggöny mögötti Magyarországra, ahol már a 80-as évek elején szervezett videojáték-fejlesztések folytak, miközben a világ többi részén még főleg csak otthoni hálószoba-fejlesztőkről beszélhettünk. A magyar fejlesztők munkáit szinte az egész világ ismerte, olyan kiadók adták ki a magyar játékokat, mint például a Commodore, Virgin, Activision, Konami, Sony.
1984-ben a The Times arról számolt be, hogy “…a nyugati játékboltok letakarítják polcaikat, hogy elférjenek rajtuk a magyar játékok…”.

A filmet több neves játékfejlesztő is méltatta már, mint például Louis Castle, a Westwood Studios egyik alapítója, aki többek között a Dune II, Command & Conquer és a Red Alert játékokkal írta be magát a játéktörténelembe. De például a Dungeon Siege-t és a Total Annihilation-t megalkotó Chris Taylor is elismerően nyilatkozott a dokumentumfilmről.

A film magyar változata ingyen megtekinthető a vakondok4.hu oldalon.

A GDC filmfesztiválról további információ: http://www.gdconf.com/events/film-festival.html



Vakondok 4 - Végigjátszás előzetes from Moleman on Vimeo.
Látogass el a www.vakondok4.hu oldalra, és fedezd fel a Vasfüggöny mögötti magyar játékfejlesztések történetét.



Egy ügynök titokban rég elfeledett történetek után kutat egy korról, amikor a számítógépes szórakoztatóipar szárnyra kapott. A kutatásai során talált információk alapján a vasfüggönynek köszönhető elszigeteltség ellenére Magyarországon a 80-as, 90-es években rendkívül színvonalas videojáték-fejlesztések folytak. Olyan kiadók adták ki a magyar játékokat, mint például a Commodore, Virgin, Activision. Egy 1984-ből előkerült cikkben a The Times arról számol be, hogy “…a nyugati játékboltok letakarítják polcaikat, hogy elférjenek rajtuk a magyar játékok…”.



A Vakondok 4 – Végigjátszás egy dokumentumfilm a 80-as, 90-es évek magyar videojáték-fejlesztéseiről. Történet egy korról amikor a magyar fejlesztők munkáit szinte az egész világ ismerte, miközben nem sok mindenki tudott arról, hogy Magyarországon egyáltalán folynak ilyen fejlesztések.

Nincsenek megjegyzések: