2017. szeptember 22., péntek

Hagyományos értékek új köntösben - Klasszikus zenei és népdal crossover lemezbemutató koncert

A Failoni Kamarazenekar teljesen új felállásban, megújult repertoárral és az eddig megszokott különleges hangzásvilágának megtartásával lemezbemutató koncertre készül. A klasszikus zenészekből álló társulat 2017. október 3-án a Marczibányi Téri Művelődési Központban mutatja be Premier című, a hagyományos klasszikus zenei repertoártól eltérő lemezük anyagát. A népzene és komolyzene crossover stílusával és technológiájával kísérletező szerzemények megannyi esztétikai új élménnyel kívánják megismertetni a koncerten résztvevőket. A kamarazenekart Nagy Béla hegedűművész vezeti, az ő átiratait hallhatja a közönség.

A napokban megjelenő „Premier” című lemez népzenei alapokból építkezik. A felvételen hallható egyszerű dallamokat sokan eljátszották, vagy földolgozták, mint például a Kis kece lányomat vagy a Shalomot. Nagy Béla átiratai saját virtuóz technikai tudásának köszönhetően kimondottan szólistáknak készültek, hiszen a zenekar minden egyes tagja a szólistáktól megszokott virtuozitással játszik. Együtt előadni ezt még sokkal nehezebb, mert ilyen gyors tempóban nagyon precíz, pontos együttműködésre van szükség. Jó példa erre a Desz-dúr csárdás, amit sok cigányzenekar játszik, de messze nem ebben a tempóban és nem ebben a minőségben.
A koncert során több közreműködő művész is megmutatkozik majd, többek között:
Művészek: Kohán István (klarinét - Budapest Klezmer Band), Lakatos György (fagott - a Zeneakadémia művésztanára), Pándy Piroska és Pankotay Péter (ének), Rostás Mónika (folklór ének), Dienes Gábor (oboa – Concerto Budapest), Bangó Ernő Cérna (cimbalom), Lengyel Andrea (csembaló/zongora).
A szövegek Choli-Daróczy József roma író-költő-műfordító tollából származnak. 

A fény és vizuális technikával megtámogatott, bizonyos show-elemeket tartogató koncert 2017. október 3-án 19 órától látható és hallható a Marczibányi Téri Művelődési Központban. A Premier című lemez pedig aznaptól vásárolható.


Nincsenek megjegyzések: