2017. június 3., szombat

A szabadság néha az, amikor az embert bezárják egy szekrénybe - Kavics őSBEMUTATÓ


2017. június 14-én 19 órakor ősbemutatóval jelentkezik a Werk Akadémia színházi menedzser képzése. Szécsi Magda Gyöngy című novelláskötetéből átírt, a Kavics című felolvasó színházi előadást a Gólem Színházban láthatja a közönség Cseh Judit szereplésével. A darab Horkay Barnabás rendezésében, Tóth Réka Ágnes dramaturg és Szemenyei János zeneszerző segítségével kerül színpadra először Magyarországon. A képzés záróvizsgájának szánt darabot, teljes egészében a hallgatók szervezték az oktatás során elsajátított tudás alapján, olyan oktatók támogatásával, mint Orlai Tibor, Mattyasovszky-Zsolnay Bálint, Mattyasovszky-Zsolnay Bence, Juhász Dóra, Balogh Máté András, Gáspár Anna, Kulcsár Viktória, Barna Judit, Meczner Vera, Molnár Adél, Szép Károly, Berényi Konrád, Erdélyi Adrienn és Horváth Magyary Nóra.
Magány, kiszolgáltatottság, megalázás és verések napi szinten. Az állami intézet zárt falai között megpróbáltatásokkal teli élet várt egy kicsi, védtelen lányra a Kádár-rendszerben – akit cigány származása négyévesen megbélyegzett. Ám beletörődés helyett a nincstelen Senki kisasszony ösztönösen megkezdi a határok tágítását és a játékszabályok kiegyenlítését, ha az puha kezével kivert ablakokat, kenyértartóktól való rettegést vagy nyelv alá tett kavicsokat is jelent.
Szécsi Magda „Gyöngy” című, személyes történetre épülő novellája döbbenetes őszinteséggel ábrázolja egy ártatlan kislány erőszakos ütemű felnövését. A nevelők brutális érzéketlensége, a cigány származása miatti lélekromboló megkülönböztetés többszöri szökésre készteti, hogy a megváltás kapujában még elemibb közömbösséggel szembesüljön – még azoktól is, akik addig a reményt táplálták benne. A szavakat elakasztó történetet Tóth Réka Ágnes alkalmazta színpadra, a főhőst Cseh Judit személyesíti meg Horkay Barnabás rendezésében, Szemenyei János zenéjével kísérve. 
„A kérdezősködő zöld szemű rendőr búcsúzóul jó nagy pofont adott. Mint mondta, hogy ne legyen többé kedvem megszökni. Érdekes, hogy a felnőttek milyen sokat várnak egy pofonért cserébe. Egészen az intézetig ezen csodálkoztam. Ott bent meg azon, hogy nincs semmi különbség a kint és a bent között. Mert Nusi néni szintén lekevert egy nagy pofont.”
Az előadás alapjául szolgáló mű szerzője, a nagykorúságáig intézetben nevelkedő Szécsi Magda Budapestre kerülve az 1980-as évektől kezdett rajzolni és írni. Tollrajzait és olajfestményeit több kiállításon lehetett látni, számos mese- és szépirodalmi kötete közül nem egyet saját illusztrációi díszítenek. A cigány identitástudat a művész kiemelt témájának számít, több cigány lapban is jelentek meg munkái. A novella színpadra állításához való hozzájárulása különleges megtiszteltetés a Werk hallgatói számára.
A Werk Akadémia negyedik éve szervez kurzust a színház, mint küldetés iránt elkötelezett, szervezői attitűddel bíró hallgatóknak. A változatos hátterű és életkorú jövőbeli menedzserek a kurzus végén közösen rendezik meg vizsgaelőadásukat, amely egyfajta alapkőként szolgál későbbi pályájuk során.



Nincsenek megjegyzések: