2014. augusztus 2., szombat

Fiatal magyar és török roma zenészek közös koncertje: Sulukule Youth Orchestra (TR), M&M

"A Sulukule Youth Orchestra az isztambuli roma közösség hagyományaiból merít. A Sulukule romák zenéje és tánca a mai napig nagy hatással van a török kultúrára. A magyar M&M együttes a Mata és a Musa család tagjaiból áll. Repertoárjuk a cigányzenétől a felkapott slágereken át egészen a jazzig terjed, fellépéseiket táncos produkciókkal színesítik.

Tandem Collaboration (TR/HUN)

A Tandem Törökország és az Európai Unió közös kezdeményezése, melynek célja hosszú távú együttműködések életre hívása török és Uniós országok kulturális szervezetei között, ami magába foglalja interdiszciplináris projektek megvalósítását is. A jelenleg zajló egy éves programban 15 török és 15 Uniós kulturális szervezet vesz részt.
A hazai Pro Progressione szociálisan hátrányos helyzetű magyar fiatalokkal és az isztambuli Sulukule roma negyedből érkező fiatalokkal valósít meg közös projektet, melynek célja, hogy a magyar-török hagyományos és kortárs roma zene és az azt felelevenítő, hátrányos környezetből érkező fiatalok között élő, személyes és művészeti kapcsolatot alakulhasson ki.

A Sulukule Youth Orchestra

Isztambul Sulukule negyedét évszázadok óta cigány közösségek lakták. A romák jelenléte a bizánci időkig nyúlik vissza, amikor az oszmán hódítások idején, a 15. században ezen a területen telepedtek le az első cigány családok.
Sulukule az egész világon ismert és híres volt egyedi kultúrája, táncosai és zenészei által.Történelmi és kulturális jelentőségét felismerve az UNESCO a Világörökség részévé nyilvánította. A török kormány nagyszabású város rehabilitációjának részeként 2006 és 2010 között teljesen lerombolták a történelmi kerületet. Ezáltal az ott élő mintegy 3400 fős roma közösség felbomlott és veszélybe került félezer éves kultúrájuk.
A Sulukule Youth Orchestra 2013 októberében azzal a céllal alakult, hogy fiatal roma zenészek identitástudatát erősítse a közös zenélés által, és életben tartsa, újjáépítse a Sulukule zenei örökségét. A 14 főből álló zenekar tagjai valamennyien 15 és 20 év közöttiek. Repertoárjuk változatos: a hagyományos török és a törökországi roma kultúra elemeit vegyítik a Balkán zene hangulatával, de koncertjeiken felcsendülnek például a Trónok harca és a Ponyvaregény dallamai is.

Az M&M együttes

A magyar M&M együttes a Mata és a Musa család tagjaiból áll. 2011-ben alakultak meg hivatalosan, de már ezt megelőzően is sokat zenéltek együtt. Repertoárjuk a cigányzenétől a felkapott slágereken át egészen a jazzig terjed, fellépéseiket táncos produkciókkal színesítik. Az észak-borsodi Léh településről származó zenekar hazai fellépések mellett már Liverpoolban is bemutatkozott.
A két zenekar közös fellépésének első állomása az A38 hajó, melyet egy alkotási folyamat előz meg Károlyfalván. A project további állomása augusztus 6-án a szlovákiai Besztercebánya, ezt követően augusztus 7-én a két együttes Isztambulba utazik, ahol fellépnek az ottani roma fesztiválon.
Az est a Visegrád Fund támogatásával jött létre."

Nincsenek megjegyzések: